'Agile methode past bij Afrikaanse cultuur'

Wessel Jr van Alphen , dinsdag 25 oktober 2011 10:31:02

André Heijstek verbleef drie weken op het Viafrica ICT Center in Moshi, Tanzania. Daar werkte hij met de medewerkers aan het verbeteren van de dienstverlening van Viafrica op scholen in het voortgezet onderwijs, waar de organisatie computerlokalen heeft geïmplementeerd.

De Nederlandse organisatie Viafrica zendt met behulp van IT Staffing geregeld Nederlandse ict'ers uit naar de Viafrica-kantoren in Kenia en Tanzania. Vanuit deze vestigingen worden scholen ondersteund bij gebruik en beheer van computerlokalen. Ook levert Viafrica ict-oplossingen en diensten aan het lokale bedrijfsleven en ngo's. Computable steunt dit initiatief.André Heijstek begon zijn loopbaan als softwareontwikkelaar en kwam uiteindelijk terecht in de wereld van de kwaliteitszorg en procesverbetering. Hij werkte onder meer bij Ericsson. De laatste jaren werkt Heijstek zelfstandig met zijn eigen bedrijf Improvement Focus. Hij begeleidt bedrijven bij het inrichten van hun softwareprojecten en voert assessment uit. Via IT-Staffing, dat ook de reis- en verblijfskosten betaalde, meldde hij zich aan om voor Viafrica als vrijwilliger naar Tanzania te gaan.

Vooruitgang

Viafrica heeft sinds 2003 op meer dan 150 middelbare scholen computerlokalen ingericht, via het programma ClassWorks. Ook beheer, ondersteuning en training van docenten maken onderdeel uit van dit programma. De opdracht die Heijstek meekreeg, was om te onderzoeken hoe de service visits en installaties op de scholen efficiënter konden worden uitgevoerd. Heijstek maakte uitgebreid kennis met het Viafrica-team en legde met hen verschillende service- en installatiebezoeken af. 'De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de elektrische installatie. Het voorstel was dat Viafrica dat voortaan in eigen hand neemt. Viafrica heeft wel veel documentatie voor de scholen beschikbaar, maar iedere situatie is telkens toch weer zo anders, dat het bijna niet mogelijk is dat full proof te beschrijven.'Ook bij de planning van de werkzaamheden bleek nog veel vooruitgang te boeken. Daarom introduceerde Heijstek onder meer Scrum, een van de agile methoden: 'De Scrum-aanpak pasten we daar niet volledig toe, maar de vorm van plannen - het onderverdelen in kleine taakjes - leek me daar wel redelijk geschikt. De kracht ervan is dat je mensen dwingt het geheel niet als één hele grote taak te blijven zien, waardoor die taak altijd een beetje halverwege af is. Iets filosofischer bekeken had ik het idee, dat die aanpak goed aansluit bij de Afrikaanse cultuur. Nederlanders hebben een chronologisch tijdsbeeld, de tijd is gewoon je horloge. Afrikanen hebben meer een kairotisch tijdsbeeld: het is tijd als de tijd ervoor rijp is. Als je de Scrum-aanpak hanteert, dan is op een gegeven moment de tijd gekomen dat zo'n taak opgepakt moet worden, want die hangt bovenaan de lijst.'

Indrukwekkend

Heijstek heeft zijn verblijf in Tanzania zonder meer als indrukwekkend ervaren: 'Als je ziet hoe basic het daar is, en zo'n school dan ineens een lokaal heeft met twintig, dertig computers. Met kinderen die schreeuwend enthousiast zijn over de mogelijkheden die ze hebben. Negentig procent van de scholen daar heeft dat niet, dus het is fantastisch wat deze jongeren aan extra kansen krijgen.'Momenteel is Heijstek niet meer direct betrokken bij de Viafrica-organisatie, maar hij probeert wel informeel als ambassadeur op te treden voor PC-Donatie, een gezamenlijk initiatief van Viafrica en pc-verwerker SiSo. Bedrijven en organisaties kunnen hun afgeschreven hardware aan Viafrica doneren. Van de opbrengst wordt nieuwe hardware gekocht, die in de projecten in Afrika wordt ingezet. Heijstek: 'Als consultant kom ik bij veel grote bedrijven. Dus ik geef aan: 'Ze doen daar prachtig werk, wat doen jullie eigenlijk met je oude computers?' In die zin blijf ik me toch een beetje inzetten.'

Gerelateerde artikelen

 

U zoekt IT professionals voor uw automatiseringsvraagstuk?
Lees verder
De beste reclame is tevreden klanten.
Lees verder
Betaling binnen 3 of 8 werkdagen of marktconform. Jij kunt kiezen!
Lees verder

Recente aanvragen

Meer aanvragen

Nieuws

donderdag 1 december 2016 11:57:19

WDBA-event in Nieuwegein op 15 december

Op vrijdag 18 november heeft staatssecretaris Wiebes laten weten dat hij de implementatietijd van de Wet DBA verlengd tot 1 januari 2018. Alleen wat houdt dit nu in voor jou als zelfstandige?

Lees verder

donderdag 1 december 2016 10:34:59

En nu een structurele oplossing?

Misschien kunt u zich nog herinneren dat de Staffing Groep via deze site een open brief aan de heer Wiebes schreef met het verzoek de wet DBA in te trekken. Wel, die brief heeft zijn effect niet gemist. Hij is honderden malen gedeeld en kreeg veel bijval van zzp-ers en opdrachtgevers. Onze oproep veroorzaakte een kettingreactie. Veel gezaghebbende partijen, werkgevers en werkenden, trokken aan de bel en een speciaal opgezet meldpunt werd overstroomd met reacties en probleemgevallen. De heer Wiebes likete de brief via Instagram en niet veel later werden algemeen directeur van De Staffing Groep Wessel Jr en ondergetekende uitgenodigd op het ministerie. Daar volgde een hartelijk ontvangst en een zeer serieus gesprek met de heer Wiebes en een hoge ambtenaar van de belastingdienst.

Lees verder